Ile kalorii ma kawałek szarlotki ? Szczegółowe dane
- Waga – 100 gramów
- Kalorie – 335 kcal
- Białko – 6 gramów
- Węglowodany – 24 gramy
- Tłuszcze – 23,5 gramów
Opis: Szalotka (zwana także jabłecznikiem) – to ciasto pochodzenia francuskiego, które składa się z kruchego ciasta i dużej ilości owoców. Oprócz jabłek do nadzienia szarlotki można używać – słodkich gruszek, brzoskwiń i innych owoców, a jako dodatku rodzynek czy cukru pudru. Polska szarlotka zawiera przyprawy korzenne.
Polecamy https://ezdrowo.pl/sport-na-ursynowie-porady/
Sprawdź: Typy bukmacherskie na dziś
PRZYKŁADOWY PRZEPIS
Składniki szarlotki:
- 300 gramów mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 250g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- ok. 2 kg jabłek
- 4 łyżki cukru zwykłego + 1 opakowanie cukru wanilinowego do musu z jabłek
Przygotowanie deseru – szarlotka krok po kroku:
- Do miski trafia masło, mąka, proszek, cukier i jajko
- Zagniatamy ciasto
- Zagniecione ciasto należy podzielić na 2 porcje
- Porcje zostają zawinięte w folie, a następnie trafiają do lodówki na około 1 godzinę
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- 1 porcję ciasta ścieramy na tarce i wysypujemy na papier tworząc równą warstwę
- Pieczemy w temperaturze 190 stopni do uzyskania złotego koloru – (zajmie to około 20 minut)
- Jabłka należy ograć i wydrążyć, a następnie pokroić na talarki.
- Jabłkowe talarki smażymy do odparowania soku wraz z cukrem zwykłym i waniliowym.
- Pozostawiamy od ostygnięcia
- Kruchy spód wykładamy gotowym musem z jabłek.
- Drugą porcję ciasta scieramy na tarce i posypujemy tworząc wierzchnią warstwę szarlotki
- Gotowe ciasto trafia na 40 minut od piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni
- Szarlotka jest gotowa!
Porównaj zawartość kaloryczną szarlotki z :
Dodaj komentarz