szalotka - artykuł o kaloryczności ciasta z jabłek

Szarlotka- kalorie i waga deseru

Ile kalorii ma kawałek szarlotki ? Szczegółowe dane

  • Waga – 100 gramów
  • Kalorie – 335 kcal
  • Białko – 6 gramów
  • Węglowodany – 24 gramy
  • Tłuszcze – 23,5 gramów

Opis: Szalotka (zwana także jabłecznikiem) – to ciasto pochodzenia francuskiego, które składa się z kruchego ciasta i dużej ilości owoców. Oprócz jabłek do nadzienia szarlotki można używać – słodkich gruszek, brzoskwiń i innych owoców, a jako dodatku rodzynek czy cukru pudru. Polska szarlotka zawiera przyprawy korzenne.

Polecamy https://ezdrowo.pl/sport-na-ursynowie-porady/

Sprawdź: Typy bukmacherskie na dziś

PRZYKŁADOWY PRZEPIS

Składniki szarlotki:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 250g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • ok. 2 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru zwykłego + 1 opakowanie cukru wanilinowego do musu z jabłek

Przygotowanie deseru – szarlotka krok po kroku: 

  1. Do miski trafia masło, mąka, proszek, cukier i jajko
  2. Zagniatamy ciasto
  3. Zagniecione ciasto należy podzielić na 2 porcje
  4. Porcje zostają zawinięte w folie, a następnie trafiają do lodówki na około 1 godzinę
  5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  6. 1 porcję ciasta ścieramy na tarce i wysypujemy na papier tworząc równą warstwę
  7. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do uzyskania złotego koloru – (zajmie to około 20 minut)
  8. Jabłka należy ograć i wydrążyć, a następnie pokroić na talarki.
  9. Jabłkowe talarki smażymy do odparowania soku wraz z cukrem zwykłym i waniliowym.
  10. Pozostawiamy od ostygnięcia
  11. Kruchy spód wykładamy gotowym musem z jabłek.
  12. Drugą porcję ciasta scieramy na tarce i posypujemy tworząc wierzchnią warstwę szarlotki
  13. Gotowe ciasto trafia na 40 minut od piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni
  14. Szarlotka jest gotowa!

Porównaj zawartość kaloryczną szarlotki z : 

Tiramisu kalorie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *