Czy kasza jest zdrowa? Właściwości poszczególnych rodzajów kaszy

wpis w: Odżywianie i diety | 0

Mimo dużej popularności ziemniaków w naszym kraju, coraz więcej osób podczas przygotowywania posiłków decyduje się na kaszę. To nie wyłącznie zamiennik kartofli, które służą nam najczęściej jako dodatek do mięs, ale również główny składnik wielu dań takich jak kaszotto, grysik czy krupnik. Jednak wiele osób może nie zdawać sobie sprawy z tego, ile witamin dostarcza nam kasza. Z tego artykułu dowiesz się, jakie właściwości posiadają poszczególne jej rodzaje.Kopiuj HTMLKopiuj tekst

Czy kasza jest zdrowa?

Pewnie niektórym z nas kasza może kojarzyć się z daniami, do których jedzenia namawiały nas przedszkolanki lub rodzice ze względu na ich właściwości, które miały wzbogacać nasz organizm o wiele witamin. Przez to wiele z nas mogło zniechęcić się w dzieciństwie do tego dania. Jednak po wielu latach często okazuje się, że kasza może być bardzo smacznym składnikiem wielu posiłków i znacznie urozmaicić naszą dietę. Tym bardziej że jest to zdrowy produkt spożywczy i może dostarczyć nam wiele bezcennych mikroelementów, np. cynku, magnezu, witaminy B oraz potasu. Sprawdza się także w przypadku różnych diet, także bezglutenowych, ponieważ pomieszane z warzywami mogą stanowić dla nas sycący posiłek.

Jakie są właściwości poszczególnych rodzajów kaszy?

Kasza jest ciekawą propozycją również dla bardziej wybrednych osób, ponieważ każda z jej odmian ma trochę inny smak, a także różne właściwości. Kaszę zamówisz z ogłoszeń internetowych, np. sprzedajemy.pl, gdzie możesz dobrać odpowiedni jej rodzaj mający wartości odżywcze właściwe dla twojej diety. Poniżej przedstawiamy opisy poszczególnych jej rodzajów.

Właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest w tej chwili jedną z najczęściej wybieranych rodzajów tego produktu. Można wyróżnić dwa jej typy, czyli paloną oraz niepaloną. Kasza palona charakteryzuje się dość ciemną barwą i bardziej intensywnym smakiem niż drugi rodzaj tego produktu. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, to kasza gryczana będzie jak najbardziej odpowiednim wyborem, ponieważ nie posiada glutenu. Wyróżnia się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny.

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jęczmienna to rodzaj kaszy wytwarzany z prosa. Bardzo popularna w kuchni wegańskiej, ponieważ świetnie smakuje z warzywami, a także podawana na słodko. Dużą jej zaletą jest wysoka zawartość żelaza, które dobrze wpływa na nasze stawy oraz kości. Pomaga również przy właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Właściwości kaszy jęczmiennej

Kasza jęczmienna to nie tylko znana przez wielu osobom klasyczna kasza pęczak, ale i kasza perłowa i wiejska. Rodzaj perłowy to pocięty na kawałki pęczak, z kolei wiejski to pęczak pocięty i poddany również procesowi polerowania. Jeżeli komuś zależy na zdrowotnych właściwościach tego produktu, to lepiej zdecydować się na jej klasyczną wersję, gdyż przez polerowanie traci w dużej mierze wartości odżywcze. Jest to m.in. błonnik, który zmniejsza stężenie cholesterolu, a także pozytywnie wpływa na błonę śluzową naszego jelita. Kasza jęczmienna jest również dobrym wyborem w przypadku cukrzyków, ponieważ glukan zabezpiecza przed skokami poziomu cukru.