Helicobacter pylori – jak skomponować dietę dla chorego?

Zakażenie bakterią Helicobacter pylori to bardzo częsta diagnoza. Ponieważ ilość chorych zmagających się z Helicobacter rośnie z roku na rok postanowiliśmy przygotować poradnik dotyczących zasad prawidłowego odżywiania. Dieta Helicobacter pylori to wskazania, które produkty należy włączyć do jadłospisu, a które z pewnością nie powinny się w nim znaleźć. Zapraszamy do lektury i zadawania pytań w komentarzach.

Dieta przy helicobacter pylori – czyli co jeść, aby wspomóc antybiotykoterapie

Dieta chorego na helikobakter pyroli ma za zadanie wspomóc leczenie farmakologiczne i pomóc w odzyskaniu sił. Ponieważ bakteria traktuje środowisko kwaśne jako najbardziej optymalne dla namnażania warto zadbać o zmniejszenie poziomu kwasu solnego w żołądku. Dodatkowym celem jest zwalczenie powstających stanów zapalnych i wsparcie procesu regeneracji komórek.

Chory na helicobacter musi pilnować regularności posiłków – dzięki temu obniżamy ilość kwasu w żołądku

To jedno z najczęstszych zaleceń dla chorych zmagających się z tą bakterią – nie zależy dopuszczać do wystąpienia uczucia głodu ponieważ jest to związane z dodatkową produkcją kwasu solnego. Przyjmowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków co 2 – 3 godziny pomoże w unormowaniu poziomu ph naszego żołądka. Dodatkowo należy pamiętać o tym by posiłki były odpowiednio małe – większe porcje pożywiania sprzyjają niestety produkcji kwasu solnego.

Jadłospis dla osoby chorej na helicobacter pylori – co można jeść

Prawdłowo skomponowany jadłospis osoby chorej na helicobacter powinien opierać się na trzech filarach:

  • produktach zapobiegających nadprodukcji kwasu żołądkowego
  • produktach, które neutralizują samą bakterie lub charakteryzują się ogólnym działaniem bakteriobójczym
  • produktach, które uzupełniaja kurację i dostarczają choremu niezbędnych makro i mikor składników

A) Z uwagi na konieczność obniżania nadmiernej produkcji kwasu żołądkowego zaleca się jedzenie pokarmów bogatych w białka. Poniżej kilka dobrych popozycji.

białko jako element diety osoby chorej na h. pyroli

  1. Jajka to produkt wskazany dla osoby chorej. Doskonały profil białkowy tego produktu sprawia, że rekomendujemy wprowadzanie go do diety pacjenta możliwie często. Najlepszą formą będą jaja gotowane na miękko lub na twardo. Pamiętajmy, że produkty smażone nie są wskazane.
  2. Osoby, które nie mają problemu z nietolerancja laktozy powinny sięgnąć po mleko. Najbardziej bezpieczna formą będzie mleko zsiadłe.
  3. Słodka śmietana i masło.

B) Produkty neutralizujące bakterię pyroli to kolejny ważny element proponowanego jadłospisu.

Osoba badająca rozwój bakterii

  1. Sok z żurawiny – to doskonała propozycja, bo jest to dodakowo produkt niezwykle zdrowy i mający pozytywne działanie dla całego naszego organizmu
  2. Produkty bogatę w kwasy Omega-3 – świetnym ich źródłem będą tłuste, morskie ryby oraz wszelkiego rodzaju orzechy.
  3. Czosnek – świetne narzędzie bakteriobójcze a także spore zagrożenie dla namnażania się helicobacter.
  4. Zielona herbata (napar lub ekstrakt) – kolejny produkt, który pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.
  5. Produkty dietetyczne – warzywa, owoce oraz delikatne, białe mięso (kurczak lub indyk)
  6. Oleje roślinne lub siemie lniane

Jakich produktów unikać powinna osoba chora na Helicobacter pyroli?

Istnieje wiele wyłączeń w diecie osoby zakażonej helicobacter pytoli. Poniżej prezentujemy grypy produktów których weliminowanie spowoduje poprawę:

A) Grupa produktów, które mają działanie związane nadmiarową produkcją kwasu żołądkowego:

  1. Alkohol
  2. Kawa
  3. Herbata – mocny napar
  4. Smażone i mocno przyprawione potrawy

B) Grupa produktów bogatych w węglowodany:

  1. słodzonych i gazowanych napojów
  2. słodkich kremów i mas tortowych
  3. czekolady i produktów opartych na czekoladzie

 

Helicobacter pylori – czym jest ta bakteria?

Helikobacter pyroli jest odpowiedzialna za wiele chorób górnego przewodu pokarmowego. Do najczęściej występujących zaliczamy:

  1. Zapalenie błony śluzowej żołądka
  2. Wrzody żołądka lub dwunastnicy
  3. Rak żołądka (potwierdzono związek obecności bakterii helicobacter pylori ze zwiększoną szansą na wystąpienie nowotworów tego narządu)
  4. Chłoniak, którego źródłem jest błona śluzowa

Zakażenie bakterią helicobacter może, jeżeli wierzyć najnowszym badaniom, wpływać na rozwój innych schorzeń. Naukowcy zauważają silną korelację pomiędzy drobnoustrojem a niedokrwistościom, choroba wieńcowa czy alergią.

Objawy i występowanie Helicobacter pyroli w organizmie człowieka

Unikalną cechą bakterii Helikobakter jest jej upodobanie do środowiska kwaśnego. Dzięki temu świetnie rozwija się i namnaża w żołądku człowieka. Zakażenie bakterią helicobacter pyroli bywa powiązane z chorobą wrzodową żołądka, ale nie jest to czynnik konieczny. Dane dotyczące zachorowań jasno to podsumowują – 80% dorosłych jest zarażona tą bakterią, ale jedynie 5 do 10% dorosłej populacji ma chorobę wrzodową. Zdaniem badaczy świadczy to o roli bakterii helikobakter w rozwoju chorób układu pokarmowego. Dlatego właśnie diagnostyka ma tu tak kluczowe znaczenie.

Znaczenie naturalnych środków w diecie na helikobacter pylori

Czy naturalne substancje pomogą zwalczyć Helicobacter pylori?

Dieta i terapia farmakologiczna zyskują na skuteczności jeżeli dodatkowo będziemy wspierać się ziołolecznictwem. O skuteczności ziół w kontekście odchudzania pisaliśmy w artykule – Zioła na odchudzanie fakt czy mit? . Jednak tym razem przedstawimy zioła o silnych właściwościach antybakteryjnych.

  • Flawonoidy – składni, który odnajdziemy w owocach cytrusowych czy roślinach strączkowych. Badania potwierdzają ich wysoką skuteczność w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Najsilniej działają hesperetyna, genisteina i cabreuvin .
  • Izoramnetyna – substancja którą odnajdziemy liściach czystka, nagietka i koprze ogrodowym. Wpływa pozytywnie na nasz organizm – ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, antynowotworowe i anty oksydacyjne.
  • Resweratol – substancja zawarta w winie. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniajace. Cechuje się aktywnością w środowisku kwaśnym żołądka, co podnosi jej skuteczność w walce z Helicobacter pylori.
  • Probiotyki – te substancje odnajdziemy nabiale. Są naturalną konkurencją dla bakterii chorobotwórczych oraz zmniejszą szkodliwość toksyn.
  • Kwas glicyrytynowy – związek korzenia lukrecji. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antywirusowo.
  • Sulforafan i izotiocyjanian – związki zawarte w brokułach i ich kiełkach. Są elementami bakteriobójczymi zarówno dla pozakomórkowych, jak i wewnątrzkomórkowych form Helicobacter pylori.
  • Katechiny – substancje czynne ekstraktu z zielonej herbaty. Katechiny są cennymi substancjami należącymi do grupy polifenoli. To jedne z najmocniejszych przeciwutleniaczy hamujących powstawanie szkodliwych wolnych rodników. Liczne badania udowodniły, że nie tylko wykazują one cenne dla zdrowia właściwości, ale także nie powodują niepożądanych skutków ubocznych.
  • Proantocyjanidyny – substancje wyizolowane z soku żurawiny. Charakteryzuje je działanieobniżające poziom glukozy we krwi, antyalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwrodnikowe, antyproliferacyjne i antykancerogenne, antytumorowe (przeciwrakowe), ochronne na miąższ wątroby, nerki i serce, przeciwzapalne, wzmacniające na mięsień sercowy (wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego).

 

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *