Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy, która już od wielu lat ma szerokie grono miłośników na całym świecie. Choć wywodzi się on z krajów Bliskiego Wschodu, jego smak łatwo można odtworzyć w każdej kuchni. Hummus idealnie sprawdzi się jako dodatek do warzyw, sałatek i kanapek, a jego największym miłośnikom służy często również jako samodzielna przekąska.Kopiuj HTMLKopiuj tekst
Istnieje wiele wariacji na temat hummusu. Klasyczna pasta bez dodatków to hummus klasyczny. Można jednak dodać mu nieco charakteru i przyrządzić np. hummus z suszonymi pomidorami lub orientalnymi przyprawami. Jeżeli nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie pasty, dobra alternatywą może okazać się hummus ze sklepu ze zdrową żywnością. Warto wybierać sklepy z ekologicznymi produktami, ponieważ dają one gwarancję najwyższej jakości produktów.
Gotowe hummusy dostępne są w ofercie sklepu sklep-zdrowia.eu
Hummus klasyczny- składniki:
- 400 gram ugotowanej ciecierzycy- można użyć tradycyjnej lub ciecierzycy z puszki;
- pasta tahini- około 4 łyżki;
- zimna woda- około 8 łyżek;
- czosnek- ilość należy dopasować do swoich preferencji, optymalny będzie jeden ząbek;
- oliwa- 4 łyżki;
- sok z 1 małej cytryny;
- płaska łyżeczka soli;
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Z podanych składników powinno wyjść około 500 gramów klasycznego hummusu. Jeżeli ta ilość jest zbyt duża, bez obaw można zmniejszyć ilość wszystkich składników o połowę, co pozwoli na uzyskanie około 250 gram pasty.
Jeżeli do przygotowania pasty użyto klasycznej suchej ciecierzycy, należy ją wcześniej ugotować. Aby otrzymać 400 gram ugotowanej ciecierzycy, należy użyć szklanki suchej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Przed gotowaniem suchą ciecierzycę należy namoczyć, pozostawiając ją na kilka godzin w zimnej wodzie. Po namoczeniu cieciorkę można ugotować w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania to około 90 minut. Po ugotowaniu ciecierzyca wchłonie sporo wody, dzięki czemu zwiększy się znacznie jej waga- to dlatego przygotowujemy jedynie szklankę suchego produktu.
Cieciorka z puszki wymaga jedynie odsączenia i przepłukania.
Do przyrządzenia hummusu najlepiej jest użyć blendera. Na początku w misie blendera należy umieścić ciecierzycę i chwilę blendować. Następnie należy dodać tahini, sok z cytryny, wodę, czosnek (przeciśnięty przez praskę) oraz oliwę. Całość należy zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Aby hummus był bardziej “lejący”, na tym etapie można dodać do niego nieco wody. Jeżeli smak nie jest zadowalający, można z kolei dodać większą ilość przypraw. Gotowe ! Pyszny hummus klasyczny gotowy w kilka chwil.
Smak hummus klasycznego, można podkręcić, wrzucając do niego ulubione dodatki. Jednym z najpopularniejszych, obok hummusu klasycznego, jest hummus z suszonymi pomidorami. Jego przygotowanie wygląda identycznie, na ostatnim etapie blendowania dorzuca się jedynie suszone pomidory i dodaje odrobinę zalewy. Warto wybierać ekologiczne suszone pomidory, ponieważ dają one gwarancję najwyższej jakości i niepowtarzalny smak.
Hummus można podawać na wiele sposobów – jako dodatek do kanapek, warzyw lub słonych przekąsek. Często jest on również dodatkiem do sałatek np. pysznej sałatki z kaszą bulgur, kolendrą i suszonymi pomidorami.