Sprawdź nasz przepis na kotlety mielone z kapustą kiszoną! – smaczne i proste

Przepis na kotlety mielone z kapustą kiszoną

Składniki:

-1 kg mięsa mielonego wieprzowego

-1 całe jajko

-1 cebula

-torebka ryżu

-bułka tartej

-½ kg kiszonej kapusty

-½ łyżeczki papryki ostrej

-Sól i pieprz

-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

-Olej

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy wedle uznania
  2. Dodajemy wcześniej posiekaną, odciśniętą z soku kapustę wraz z obraną, drobno poszatkowaną cebulą oraz ugotowanym ryżem
  3. Dokładnie mieszamy i z wyrobionej masy formujemy kotlety
  4. Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju
  5. Gotowe, smacznego!

Kotlety to podstawa domowej, pysznej, polskiej kuchni. Można je przygotować na różne sposoby, a jednym z nich jest wersja z kapustą. Stosowany jeszcze za czasów naszych babć, świetnie sprawdzi się na imprezę, obiad w pracy czy nawet na kanapkę. Jeśli znudziła Ci się podstawowa wersja to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Możesz podawać je w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub z sosem pomidorowym. Każde rozwiązanie będzie dobre. Obłędnie smaczne danie z dodatkiem kapusty jest sycące, a zanim się obejrzysz z pewnością zniknie ze stołu. Pokochasz je nie tylko Ty, ale też Twoja rodzina. Dodatek ryżu sprawi, że to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie przepadasz za kiszonkami bez problemu możesz wymienić ją na białą kapustę. Kolejnym atutem jest z prostota wykonania i możliwość dopasowania pod siebie. W przepisie możesz używać ulubionych przypraw i doprawić je wedle uznania.