Przepis na makaron z sosem serowym
Składniki:
-250 g sera o intensywnym smaku np. gorgonzola
-500 g makaronu np. tagliatelle lub spaghetti
-350-450ml tłustej śmietany np. 30%
-3 średniej wielkości cebule
-2 łyżki masła
-czarny i biały pieprz oraz sól do smaku
-2 ząbki czosnku
-natka pietruszki
Przygotowanie krok po kroku: maka
- Obrać i pokroić cebulę w drobną kostkę, po czym podsmażyć ją na rozgrzanym maśle wraz z czosnkiem w głębokiej patelni.
- Ugotować makaron wedle instrukcji na opakowaniu
- Do patelni wlać śmietankę, doprawić pieprzem białym i dodać starty na grubych oczkach ser.
- Zagotować wszystko na małym ogniu, do czasu, aż gorgonzola się rozpuści.
- Z garnka z makaronem odlać szklankę wody, a następnie go odcedzić i wrzucić na patelnię.
- Jeśli sos będzie miał zbyt gęstą konsystencję dolać wodę z gotowania makaronu.
- Od razu rozłożyć na talerze.
- Można dodatkowo posypać danie pietruszką lub szczypiorkiem.
- Gotowe, smacznego!
Wiele ludzi uwielbia makaron w najróżniejszych postaciach. Kto nie słyszał o słynnym mac and cheese? Jest to szybka, niezwykle aromatyczna alternatywa dla dobrze nam znanych makaronów ze szpinakiem, kurczakiem, boczkiem czy brokułem. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a Twoja rodzina domaga się kulinarnej nowości to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut, a smak z pewnością sprawi, że od teraz będzie to Twój faworyt! Warto dopowiedzieć, że jeśli nie dysponujesz dojrzewającym serem, to możesz użyć innego – np. goudy, edamskiego lub mazdamera. Jest to pyszny przepis na klasyczne i szybkie danie, które smakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Koniecznie wypróbuj go w swojej kuchni!