Przepis na makaron z sosem serowym

Przepis na makaron z sosem serowym

Składniki:

-250 g sera o intensywnym smaku np. gorgonzola

-500 g makaronu np. tagliatelle lub spaghetti

-350-450ml tłustej śmietany np. 30%

-3 średniej wielkości cebule

-2 łyżki masła

-czarny i biały pieprz oraz sól do smaku

-2 ząbki czosnku

-natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku: maka

  1. Obrać i pokroić cebulę w drobną kostkę, po czym podsmażyć ją na rozgrzanym maśle wraz z czosnkiem w głębokiej patelni.
  2. Ugotować makaron wedle instrukcji na opakowaniu
  3. Do patelni wlać śmietankę, doprawić pieprzem białym i dodać starty na grubych oczkach ser.
  4. Zagotować wszystko na małym ogniu, do czasu, aż gorgonzola się rozpuści.
  5. Z garnka z makaronem odlać szklankę wody, a następnie go odcedzić i wrzucić na patelnię.
  6. Jeśli sos będzie miał zbyt gęstą konsystencję dolać wodę z gotowania makaronu.
  7. Od razu rozłożyć na talerze.
  8. Można dodatkowo posypać danie pietruszką lub szczypiorkiem.
  9. Gotowe, smacznego!

Wiele ludzi uwielbia makaron w najróżniejszych postaciach. Kto nie słyszał o słynnym mac and cheese? Jest to szybka, niezwykle aromatyczna alternatywa dla dobrze nam znanych makaronów ze szpinakiem, kurczakiem, boczkiem czy brokułem. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a Twoja rodzina domaga się kulinarnej nowości to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut, a smak z pewnością sprawi, że od teraz będzie to Twój faworyt! Warto dopowiedzieć, że jeśli nie dysponujesz dojrzewającym serem, to możesz użyć innego – np. goudy, edamskiego lub mazdamera. Jest to pyszny przepis na klasyczne i szybkie danie, które smakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Koniecznie wypróbuj go w swojej kuchni!