Jak samodzielnie zrobić hummus ?

Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy, która już od wielu lat ma szerokie grono miłośników na całym świecie. Choć wywodzi się on z krajów Bliskiego Wschodu, jego smak łatwo można odtworzyć w każdej kuchni. Hummus idealnie sprawdzi się jako dodatek do warzyw, sałatek i kanapek, a jego największym miłośnikom służy często również jako samodzielna przekąska.Kopiuj HTMLKopiuj tekst

Istnieje wiele wariacji na temat hummusu. Klasyczna pasta bez dodatków to hummus klasyczny. Można jednak dodać mu nieco charakteru i przyrządzić np. hummus z suszonymi pomidorami lub orientalnymi przyprawami. Jeżeli nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie pasty, dobra alternatywą może okazać się hummus ze sklepu ze zdrową żywnością. Warto wybierać sklepy z ekologicznymi produktami, ponieważ dają one gwarancję najwyższej jakości produktów.

Gotowe hummusy dostępne są w ofercie sklepu sklep-zdrowia.eu

Hummus klasyczny- składniki:

  • 400 gram ugotowanej ciecierzycy- można użyć tradycyjnej lub ciecierzycy z puszki;
  • pasta tahini- około 4 łyżki;
  • zimna woda- około 8 łyżek;
  • czosnek- ilość należy dopasować do swoich preferencji, optymalny będzie jeden ząbek;
  • oliwa- 4 łyżki;
  • sok z 1 małej cytryny;
  • płaska łyżeczka soli;
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Z podanych składników powinno wyjść około 500 gramów klasycznego hummusu. Jeżeli ta ilość jest zbyt duża, bez obaw można zmniejszyć ilość wszystkich składników o połowę, co pozwoli na uzyskanie około 250 gram pasty.

Jeżeli do przygotowania pasty użyto klasycznej suchej ciecierzycy, należy ją wcześniej ugotować. Aby otrzymać 400 gram ugotowanej ciecierzycy, należy użyć szklanki suchej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Przed gotowaniem suchą ciecierzycę należy namoczyć, pozostawiając ją na kilka godzin w zimnej wodzie. Po namoczeniu cieciorkę można ugotować w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania to około 90 minut. Po ugotowaniu ciecierzyca wchłonie sporo wody, dzięki czemu zwiększy się znacznie jej waga- to dlatego przygotowujemy jedynie szklankę suchego produktu.

Cieciorka z puszki wymaga jedynie odsączenia i przepłukania. 

Do przyrządzenia hummusu najlepiej jest użyć blendera. Na początku w misie blendera należy umieścić ciecierzycę i chwilę blendować. Następnie należy dodać tahini, sok z cytryny, wodę, czosnek (przeciśnięty przez praskę) oraz oliwę. Całość należy zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Aby hummus był bardziej “lejący”, na tym etapie można dodać do niego nieco wody. Jeżeli smak nie jest zadowalający, można z kolei dodać większą ilość przypraw. Gotowe ! Pyszny hummus klasyczny gotowy w kilka chwil.

Smak hummus klasycznego, można podkręcić, wrzucając do niego ulubione dodatki. Jednym z najpopularniejszych, obok hummusu klasycznego, jest hummus z suszonymi pomidorami. Jego przygotowanie wygląda identycznie, na ostatnim etapie blendowania dorzuca się jedynie suszone pomidory i dodaje odrobinę zalewy. Warto wybierać ekologiczne suszone pomidory, ponieważ dają one gwarancję najwyższej jakości i niepowtarzalny smak. 

Hummus można podawać na wiele sposobów – jako dodatek do kanapek, warzyw lub słonych przekąsek. Często jest on również dodatkiem do sałatek np. pysznej sałatki z kaszą bulgur, kolendrą i suszonymi pomidorami. 

Przepis na buraczki z papryką i cebulą na zimę

Składniki:

  • 3 kg buraczków
  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 duże cebule

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • pół szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Buraki umyć i ugotować lub upiec do ich miękkości. Kolejno wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a paprykę pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w cienkie paski.
  3. Zagotować wszystkie składniki zalewy.*
  4. Następnie dodać do niej cebulę i paprykę, gotować przez ok. 15 minut.
  5. Starte buraki dodać do zalewy i dokładnie wymieszać, a następnie pozostawić na ogniu przez jeszcze 10 min.
  6. Gorącą mieszankę przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić je do góry dnem, aby wieczka złapały. Jeśli wolisz, można też je pasteryzować.

Sałatka nie musi być pasteryzowana – chyba, że tego chcesz. Ważne jest przede wszystkim, aby użyć szczelnych, nowych, słoików. 

* Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dodać 5 ząbków czosnku – drobno posiekanych. Nada to oczekiwanej pikantności.

Buraki z papryką to absolutny klasyk. Wśród wielu podobnych przepisów na przetwory, to właśnie te z papryką do słoików cieszą się największą popularnością. Jest to doskonały sposób na to, by również w chłodniejsze dni sięgnąć po te niezwykle zdrowe, ale i pełne smaku warzywa. Znakomicie sprawdzą się z daniami kuchni polskiej. Możemy je wykorzystać na rożne sposoby. Smakują świetnie w przekładanych, warstwowych sałatkach, ale również jako przede wszystkim smaczne dopełnienie drugiego dania. Spróbuj nasz sprawdzony przepis, a zobaczysz, że z pewnością polubi je cała Twoja rodzina! Przetwory to nie tylko tradycja wyniesiona z domów naszych babć. Buraczki z papryką to trend, który robi furorę również wśród młodszego pokolenia. Jest to solidna dawka smaku, ale również cennych składników, dzięki której możemy korzystać z darów natury przez całą jesień i zimę, aż do wiosny, kiedy zaczyna się nowy sezon na warzywa.

Przepis na tradycyjny staropolski bigos

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty – pół średniej główki
  • 2 kg kiszonej kapusty + 2,5 szklanki wody do gotowania
  • 80 g suszonych grzybów + 500 ml wody do moczenia
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g łopatki wołowej
  • 500 g boczku surowego bez skóry
  • 500 g schabu wieprzowego
  • 50 g smalcu
  • 180 g kiełbasy podwędzanej
  • 300 g boczku surowego, wędzonego
  • 2 duże cebule – do 400 g
  • 50 g suszonych śliwek bez pestek – możesz też użyć powideł śliwkowych
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie (5 ziaren) , pieprz czarny (łyżeczka), liście laurowe (5 sztuk) , 1 goździk, 2 ziarna jałowca, majeranek (łyżeczka)

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Namocz grzyby – umieść je w naczyniu i zalej dwiema szklankami zimnej wody, miseczkę przykryj i odstaw na 12 godzin. Wchłoną w ten sposób część wody i zmiękną. 
  2. Odcedź grzyby z wody (nie wylewaj jej, przyda się później). Następnie posiekaj grzyby na drobne paski. 
  3. Odciśnij dokładnie kapustę kiszoną * i posiekaj ją. Umieść w garnku i wlej dwie i pół szklanki wody.
  4. Posiekaną białą kapustę sparz wrzątkiem, a następnie dodaj do garnka z kapustą koszoną. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, pozostawiając go na około godzinę pod przykryciem.
  5. W międzyczasie całe surowe mięsa pokrój na małe kawałki. Pamiętaj, że im więcej różnych rodzajów tym bogatszy smak bigosu.
  6. Roztop smalec, a następnie podsmażaj na nim mięso przez około 40 min.
  7. Po godzinie gotowania, dodaj do kapusty przygotowane przyprawy i grzyby wraz z odlaną wcześniej wodą.
  8. Kolejno dodaj podsmażone mięso, wymieszaj i przykryj przykrywką. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  9. Przygotuj cebule oraz wędzonki. Podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek surowy, wędzony. Podsmażaj całość dziesięć minut. 
  10.  Całość przełóż do garnka z gotującym się bigosem, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  11. Dorzuć posiekane śliwki (dobrze sprawdzą się też domowe powidła śliwkowe). Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 
  12. Gotuj na minimalnej mocy palnika przez cztery godziny, aż do całkowitego odparowania wody. Przynajmniej co 30 minut zaglądaj do potrawy i mieszaj ją przy pomocy drewnianej łyżki, by bigos się nie przypalił. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pierzem mielonym oraz dodaj przecier pomidorowy

Możesz dodać również szklankę dobrego czerwonego wina. Wlej je do bigosu zaraz po dodaniu ostatnich składników lub też na dwie godziny przed wyłączeniem go w dniu w którym chcesz go podać. 

* Jeśli wolisz kwaśniejszy bigos – nie odciskaj kapusty ze słono kwaśnej wody. Natomiast gdy preferujesz łagodniejszy smak możesz przepłukać ją dodatkowo pod zimną wodą i jeszcze raz odcisnąć.

Aromatyczny bigos z kiszonej kapusty to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Potrawa jest idealna na świąteczny stół, ale także świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Przepis wygląda na skomplikowany, ale w gruncie rzeczy wcale taki nie jest. Dużą wygodą jest to, że składniki możemy dowolnie modyfikować. Bigos jest idealny jako dodatek do potraw z ziemniaków, mięsa lub jako osobna porcja do pieczywa. Spróbuj naszego sprawdzonego przepisu na bigos, a na pewno nie pożałujesz!

Przepis na lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Składniki:

Składniki na sos z mięsem mielonym

-700g mięsa mielonego, wieprzowego

-1 cebula

-2 ząbki czosnku

-2 puszki pomidorów

-zioła prowansalskie

-sól, pieprz, słodka papryka

-olej

Beszamel:

-2 łyżki masła

-2 łyżki mąki pszennej

-1 szklanka mleka

-3/4 szklanki śmietanki 30%

-gałka muszkatołowa

-sól, pieprz

Dodatkowo:

-12 płatów makaronu lasagne

-300 g tartej mozzarelli lub parmezanu

Przygotowanie krok po kroku

  1. Mięso podsmażyć na dużej patelni.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Smażyć, aż do zeszklenia.
  3. Dolać pomidory z zalewą i raz na jakiś czas mieszając, zaczekać, aż do odparowania płynów.
  4. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. W osobnym garnku rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę, energicznie mieszając.
  6. Smażyć przez 3 minuty, a następnie dolać mleko i śmietankę.
  7. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia.
  8. Po zgęstnieniu doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  9. Naczynie żaroodporne posmarować masłem
  10. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć pierwszą warstwę z wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie płatów lasagne.
  11. Na rozłożony makaron rozprowadzić warstwę beszamelu, po czym nałożyć mięsną mieszkankę z sosem pomidorowym
  12. Wyrównać i posypać startym serem.
  13. Powtarzać kroki 10-12, układając warstwami, aż do wyczerpania składników
  14. Lasagne zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około pół godziny.

Klasyczna lasagne z sosem przypominającym nieco ten bolognese to podstawa kuchni włoskiej. Nic dziwnego, że jest numerem jeden w jadłospisie niejednej osoby. Sycące, aromatyczne i po prostu pyszne danie to dobry pomysł na rodzinny obiad, wieczór z ukochaną osobą lub po prostu jako posiłek tylko dla Ciebie! Kolejnym atutem jest to, że możesz manipulować składnikami. Nie masz pomidorów w puszce? Użyj passaty lub koncentratu pomidorowego! Sos z przecierem będzie równie wyśmienity. Parmezan i mozzarellę możesz zastąpić zwykłym żółtym serem. Ten naprawdę prosty przepis na lasagne bolognese koniecznie musi zagościć na Twoim stole. Wypróbuj już teraz!

Przepis na makaron z sosem serowym

Przepis na makaron z sosem serowym

Składniki:

-250 g sera o intensywnym smaku np. gorgonzola

-500 g makaronu np. tagliatelle lub spaghetti

-350-450ml tłustej śmietany np. 30%

-3 średniej wielkości cebule

-2 łyżki masła

-czarny i biały pieprz oraz sól do smaku

-2 ząbki czosnku

-natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku: maka

  1. Obrać i pokroić cebulę w drobną kostkę, po czym podsmażyć ją na rozgrzanym maśle wraz z czosnkiem w głębokiej patelni.
  2. Ugotować makaron wedle instrukcji na opakowaniu
  3. Do patelni wlać śmietankę, doprawić pieprzem białym i dodać starty na grubych oczkach ser.
  4. Zagotować wszystko na małym ogniu, do czasu, aż gorgonzola się rozpuści.
  5. Z garnka z makaronem odlać szklankę wody, a następnie go odcedzić i wrzucić na patelnię.
  6. Jeśli sos będzie miał zbyt gęstą konsystencję dolać wodę z gotowania makaronu.
  7. Od razu rozłożyć na talerze.
  8. Można dodatkowo posypać danie pietruszką lub szczypiorkiem.
  9. Gotowe, smacznego!

Wiele ludzi uwielbia makaron w najróżniejszych postaciach. Kto nie słyszał o słynnym mac and cheese? Jest to szybka, niezwykle aromatyczna alternatywa dla dobrze nam znanych makaronów ze szpinakiem, kurczakiem, boczkiem czy brokułem. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a Twoja rodzina domaga się kulinarnej nowości to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut, a smak z pewnością sprawi, że od teraz będzie to Twój faworyt! Warto dopowiedzieć, że jeśli nie dysponujesz dojrzewającym serem, to możesz użyć innego – np. goudy, edamskiego lub mazdamera. Jest to pyszny przepis na klasyczne i szybkie danie, które smakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Koniecznie wypróbuj go w swojej kuchni!

Sprawdź nasz przepis na kotlety mielone z kapustą kiszoną! – smaczne i proste

Przepis na kotlety mielone z kapustą kiszoną

Składniki:

-1 kg mięsa mielonego wieprzowego

-1 całe jajko

-1 cebula

-torebka ryżu

-bułka tartej

-½ kg kiszonej kapusty

-½ łyżeczki papryki ostrej

-Sól i pieprz

-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

-Olej

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy wedle uznania
  2. Dodajemy wcześniej posiekaną, odciśniętą z soku kapustę wraz z obraną, drobno poszatkowaną cebulą oraz ugotowanym ryżem
  3. Dokładnie mieszamy i z wyrobionej masy formujemy kotlety
  4. Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju
  5. Gotowe, smacznego!

Kotlety to podstawa domowej, pysznej, polskiej kuchni. Można je przygotować na różne sposoby, a jednym z nich jest wersja z kapustą. Stosowany jeszcze za czasów naszych babć, świetnie sprawdzi się na imprezę, obiad w pracy czy nawet na kanapkę. Jeśli znudziła Ci się podstawowa wersja to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Możesz podawać je w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub z sosem pomidorowym. Każde rozwiązanie będzie dobre. Obłędnie smaczne danie z dodatkiem kapusty jest sycące, a zanim się obejrzysz z pewnością zniknie ze stołu. Pokochasz je nie tylko Ty, ale też Twoja rodzina. Dodatek ryżu sprawi, że to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie przepadasz za kiszonkami bez problemu możesz wymienić ją na białą kapustę. Kolejnym atutem jest z prostota wykonania i możliwość dopasowania pod siebie. W przepisie możesz używać ulubionych przypraw i doprawić je wedle uznania.

Kalorie w koktajlu smoothie. Jak przygotować zielony koktajl smoothie

Zielone smoothie (szpinak + bazylia) kalorie i przepis

Zielone smoothie na bazie szpinaku i bazylii to świetna wiadomość dla tych wszystkich, którym zależy na diecie bogatej w witaminy i minerały.  Dodając regularnie do naszej diety taki koktajl zapewniamy sobie witaminy, przeciwutleniacze i sporą porcję chlorofilu.

Continued