Opis: Tradycyjny pączek przygotowuje się z ciasta drożdżowego, uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli. Ciasto poddane zostaje smażeniu w głębokim tłuszczu, oleju lub maśle klarowanym. Tradycyjnie nadziewa się pączki konfiturą (np. różaną) lub marmoladą. W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej wariantów nadzienia do pączków dzięki czemu każdy może odnaleźć coś smacznego dla siebie.A może szukasz przepisu na dietetyczne pączki? Taki istnieje!Pączki to jeden z najpopularniejszych deserów, a jego sława nie spada mimo upływu lat i pojawiania się kolejnych słodkich propozycji. Jesteś na diecie i myślisz, że powinnaś zapomnieć o tłustym czwartku i świeżutkich pączkach? Zamień smażone na głębokim tłuszczu na te pieczone, a Twoja talia osy nie ucierpi! 100 g takiego przysmaku to tylko 217 kalorii, a więc o połowę mniej niż w przypadku tych tradycyjnych!Ile kalorii ma dietetyczny pączek? Oto szczegółowe dane:
Waga – 100 g
Kalorie – 217 kcal
Białko – 8,6 g
Węglowodany – 41,6 g
Tłuszcze – 2,4 g
Poniżej znajdziesz nasz przepis na dietetyczne pączki – smacznego!Dietetyczne pączki – lista składników:
130 g mąki pełnoziarnistej
120 g mąki tortowej
100 ml mleka (0,5%)
25 g drożdży
5 g cukru
1 jajo
50 g budyniu
Aromat śmietankowy
Jak przygotować dietetyczne pączki – krok po kroku:
Podgrzej mleko.
W misce wymieszaj drożdże, cukier i mąkę, a następnie wszystko zalej podgrzanym mlekiem. Znowu wymieszaj.
Odstaw na 15 minut.
Kiedy zaczyn wyrośnie, dodaj jajko i zmiksuj całość.
Do dużego naczynia przesiej mąkę, a następnie dodaj zaczyn.
Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie miało odpowiednią konsystencję (najłatwiej poznać po tym, że ciasto odkleja się od rąk).
Odłóż ciasto do ciepłego miejsca na godzinę żeby wyrosło.
W międzyczasie przygotuj budyń, używając mleka o niskiej zawartości tłuszczu oraz stewii.
Posyp stolnicę mąką, a następnie przełóż na nią wyrośnięte ciasto.
Rozwałkuj ciasto do wysokości ok. 2 cm, następnie wytnij z niego krążki.
Na każdym z nich umieść niewielką ilość budyniu, a następnie je zamknij formując spłaszczoną kulkę.
Tak przygotowane pączki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i odstaw na ok. godzinę.
Piecz pączki przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj komentarz