Ile kalorii ma pączek? Oto szczegółowe dane:
- Waga – 100 gramów
- Kalorie – 417 kcal
- Białko – 8 gramów
- Węglowodany – 62 gramy
- Tłuszcze – 16 gramów

- Waga – 100 g
- Kalorie – 217 kcal
- Białko – 8,6 g
- Węglowodany – 41,6 g
- Tłuszcze – 2,4 g
- 130 g mąki pełnoziarnistej
- 120 g mąki tortowej
- 100 ml mleka (0,5%)
- 25 g drożdży
- 5 g cukru
- 1 jajo
- 50 g budyniu
- Aromat śmietankowy
- Podgrzej mleko.
- W misce wymieszaj drożdże, cukier i mąkę, a następnie wszystko zalej podgrzanym mlekiem. Znowu wymieszaj.
- Odstaw na 15 minut.
- Kiedy zaczyn wyrośnie, dodaj jajko i zmiksuj całość.
- Do dużego naczynia przesiej mąkę, a następnie dodaj zaczyn.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie miało odpowiednią konsystencję (najłatwiej poznać po tym, że ciasto odkleja się od rąk).
- Odłóż ciasto do ciepłego miejsca na godzinę żeby wyrosło.
- W międzyczasie przygotuj budyń, używając mleka o niskiej zawartości tłuszczu oraz stewii.
- Posyp stolnicę mąką, a następnie przełóż na nią wyrośnięte ciasto.
- Rozwałkuj ciasto do wysokości ok. 2 cm, następnie wytnij z niego krążki.
- Na każdym z nich umieść niewielką ilość budyniu, a następnie je zamknij formując spłaszczoną kulkę.
- Tak przygotowane pączki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i odstaw na ok. godzinę.
- Piecz pączki przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj komentarz