Potas to jeden z najważniejszych makroskładników. Jego rolę w organizmie człowiek wyjaśnia ekspert Ezdrowo.pl.
Polecamy https://ezdrowo.pl/sport-na-ursynowie-porady/
Źródła potasu
W jakich produktach jest potas – warzywa i owoce?
Niektórzy uważają, że najlepszym źródłem naturalnego potasu są banany – 100 g to 395 mg tego cennego pierwiastka. Ale na szczęście ten pierwiastek jesteśmy w stanie odnaleźć również w innych produktach.
- Buraki i botwina – czerwone produkty zawierają bardzo duże dawki tego cennego składnika, a dodatkowo są one niedrogie. Szczególnie botwina stanowi naturalne i często pomijane źródło potasu(Poznaj dietetyczny przepis na zupę botwinkę) i dlatego warto korzystać z krótkiego okresu gdy to warzywo jest dostępne.
- Bataty i białe ziemniaki – kolejne dobre miejsce do poszukiwania tego makroskładnika. Bataty wielce zyskują na popularności, ale osoby bardziej tradycyjne powinny przynajmniej 3 razy w tygodniu spożywać ziemniaki.
- Pomidory – Najlepsze dla uzupełnienia potasu będą w naturalnej nieprzetworzonej formie. Jednak istnieje spora grupa osób, które nie wyobrażają sobie jedzenia surowych pomidorów. W takiej sytuacji zupa pomidorowa to wspaniała propozycja dla osób z niedoborem potasu. Prosta w przygotowaniu.
- Arbuzy
- Szpinak – dostępny cały rok w formie mrożonek stanowi doskonałe uzupełnienie naszej diety.
- Fasola i soja
Wyroby cukiernicze zawierające potas
Słodkości bywają często demonizowane, a w konsekwencji nie znajduje się dla nich miejsca w zbilansowanie diecie. To jasne, że osoby, które cierpią z powodu zbędnych kilogramów nie powinny przesadzać z produktami cukierniczymi, ale należy pamiętać, że część z nich jest bogatym źródłem makro składników. Dlatego jeżeli już sięgamy po coś słodkiego to wybierajmy produkty najbardziej korzystne. Dlatego osoby o niskim poziomie potasu mogą rozważyć spożywanie:
- Kakao
- Czekolada
- Chałwa
- Orzechy
- Rodzynki
- Makowiec
Sprawdź: Typy bukmacherskie na dziś
Ryby bogate w potas
O obecności ryb w zdrowiej diecie mówi się wiele. I doskonale bo to bogate źródła potasu. W przypadku osób cierpiących na niedobór tego składnika szczególnie polecane będą:
- Łosoś
- Sardynki
- Pstrąg
Chcesz wiedzieć więcej o makroelementach? Zapoznaj się z opracowaniami Ezdrowo.pl
• Wapń (Ca)
• Chlor (Cl)
• Magnez (Mg)
• Fosfor (P)
• Potas (K)
• Sód (Na)
Pytania:
potas produkty
potas gdzie występuje
w czym znajduje się potas
źródła potasu
w jakich produktach jest potas
potas w pożywieniu
zawartość potasu w produktach
źródło potasu w pożywieniu
potas gdzie najwięcej
w czym występuje potas
źródła potasu w diecie
źródło potasu w jedzeniu
potas gdzie go szukać
potas niedobór u człowieka
potas u człowieka
brak potasu objawy
produkty zawierające potas
co zawiera dużo potasu
potas w organizmie człowieka
skutki niedoboru potasu
brak potasu w organizmie objawy
jak uzupełnić potas w organizmie
naturalne źródła potasu
w jakim jedzeniu jest potas
potas funkcje w organizmie
niedobór potasu w organizmie człowieka
niedobór potasu a serce
potas w organizmie człowieka niedobór
potas a zdrowie
potas suplement
wypełnianie ankiet za pieniądze
Bardzo ciekawy blog, bo temat potasu w diecie bardzo mnie interesuje. Dodałem go do ulubionych
zakładek na pewno tu wrócę.