Przepis na buraczki z papryką i cebulą na zimę

Składniki:

  • 3 kg buraczków
  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 duże cebule

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • pół szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Buraki umyć i ugotować lub upiec do ich miękkości. Kolejno wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a paprykę pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w cienkie paski.
  3. Zagotować wszystkie składniki zalewy.*
  4. Następnie dodać do niej cebulę i paprykę, gotować przez ok. 15 minut.
  5. Starte buraki dodać do zalewy i dokładnie wymieszać, a następnie pozostawić na ogniu przez jeszcze 10 min.
  6. Gorącą mieszankę przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić je do góry dnem, aby wieczka złapały. Jeśli wolisz, można też je pasteryzować.

Sałatka nie musi być pasteryzowana – chyba, że tego chcesz. Ważne jest przede wszystkim, aby użyć szczelnych, nowych, słoików. 

* Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dodać 5 ząbków czosnku – drobno posiekanych. Nada to oczekiwanej pikantności.

Buraki z papryką to absolutny klasyk. Wśród wielu podobnych przepisów na przetwory, to właśnie te z papryką do słoików cieszą się największą popularnością. Jest to doskonały sposób na to, by również w chłodniejsze dni sięgnąć po te niezwykle zdrowe, ale i pełne smaku warzywa. Znakomicie sprawdzą się z daniami kuchni polskiej. Możemy je wykorzystać na rożne sposoby. Smakują świetnie w przekładanych, warstwowych sałatkach, ale również jako przede wszystkim smaczne dopełnienie drugiego dania. Spróbuj nasz sprawdzony przepis, a zobaczysz, że z pewnością polubi je cała Twoja rodzina! Przetwory to nie tylko tradycja wyniesiona z domów naszych babć. Buraczki z papryką to trend, który robi furorę również wśród młodszego pokolenia. Jest to solidna dawka smaku, ale również cennych składników, dzięki której możemy korzystać z darów natury przez całą jesień i zimę, aż do wiosny, kiedy zaczyna się nowy sezon na warzywa.