Składniki:
- 3 kg buraczków
- 3 duże czerwone papryki
- 3 duże cebule
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- pół szklanki octu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Przygotowanie krok po kroku:
- Buraki umyć i ugotować lub upiec do ich miękkości. Kolejno wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, a paprykę pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w cienkie paski.
- Zagotować wszystkie składniki zalewy.*
- Następnie dodać do niej cebulę i paprykę, gotować przez ok. 15 minut.
- Starte buraki dodać do zalewy i dokładnie wymieszać, a następnie pozostawić na ogniu przez jeszcze 10 min.
- Gorącą mieszankę przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić je do góry dnem, aby wieczka złapały. Jeśli wolisz, można też je pasteryzować.
Sałatka nie musi być pasteryzowana – chyba, że tego chcesz. Ważne jest przede wszystkim, aby użyć szczelnych, nowych, słoików.
* Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dodać 5 ząbków czosnku – drobno posiekanych. Nada to oczekiwanej pikantności.
Buraki z papryką to absolutny klasyk. Wśród wielu podobnych przepisów na przetwory, to właśnie te z papryką do słoików cieszą się największą popularnością. Jest to doskonały sposób na to, by również w chłodniejsze dni sięgnąć po te niezwykle zdrowe, ale i pełne smaku warzywa. Znakomicie sprawdzą się z daniami kuchni polskiej. Możemy je wykorzystać na rożne sposoby. Smakują świetnie w przekładanych, warstwowych sałatkach, ale również jako przede wszystkim smaczne dopełnienie drugiego dania. Spróbuj nasz sprawdzony przepis, a zobaczysz, że z pewnością polubi je cała Twoja rodzina! Przetwory to nie tylko tradycja wyniesiona z domów naszych babć. Buraczki z papryką to trend, który robi furorę również wśród młodszego pokolenia. Jest to solidna dawka smaku, ale również cennych składników, dzięki której możemy korzystać z darów natury przez całą jesień i zimę, aż do wiosny, kiedy zaczyna się nowy sezon na warzywa.