Przepis na tradycyjny staropolski bigos

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty – pół średniej główki
  • 2 kg kiszonej kapusty + 2,5 szklanki wody do gotowania
  • 80 g suszonych grzybów + 500 ml wody do moczenia
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g łopatki wołowej
  • 500 g boczku surowego bez skóry
  • 500 g schabu wieprzowego
  • 50 g smalcu
  • 180 g kiełbasy podwędzanej
  • 300 g boczku surowego, wędzonego
  • 2 duże cebule – do 400 g
  • 50 g suszonych śliwek bez pestek – możesz też użyć powideł śliwkowych
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie (5 ziaren) , pieprz czarny (łyżeczka), liście laurowe (5 sztuk) , 1 goździk, 2 ziarna jałowca, majeranek (łyżeczka)

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Namocz grzyby – umieść je w naczyniu i zalej dwiema szklankami zimnej wody, miseczkę przykryj i odstaw na 12 godzin. Wchłoną w ten sposób część wody i zmiękną. 
  2. Odcedź grzyby z wody (nie wylewaj jej, przyda się później). Następnie posiekaj grzyby na drobne paski. 
  3. Odciśnij dokładnie kapustę kiszoną * i posiekaj ją. Umieść w garnku i wlej dwie i pół szklanki wody.
  4. Posiekaną białą kapustę sparz wrzątkiem, a następnie dodaj do garnka z kapustą koszoną. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, pozostawiając go na około godzinę pod przykryciem.
  5. W międzyczasie całe surowe mięsa pokrój na małe kawałki. Pamiętaj, że im więcej różnych rodzajów tym bogatszy smak bigosu.
  6. Roztop smalec, a następnie podsmażaj na nim mięso przez około 40 min.
  7. Po godzinie gotowania, dodaj do kapusty przygotowane przyprawy i grzyby wraz z odlaną wcześniej wodą.
  8. Kolejno dodaj podsmażone mięso, wymieszaj i przykryj przykrywką. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  9. Przygotuj cebule oraz wędzonki. Podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek surowy, wędzony. Podsmażaj całość dziesięć minut. 
  10.  Całość przełóż do garnka z gotującym się bigosem, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  11. Dorzuć posiekane śliwki (dobrze sprawdzą się też domowe powidła śliwkowe). Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 
  12. Gotuj na minimalnej mocy palnika przez cztery godziny, aż do całkowitego odparowania wody. Przynajmniej co 30 minut zaglądaj do potrawy i mieszaj ją przy pomocy drewnianej łyżki, by bigos się nie przypalił. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pierzem mielonym oraz dodaj przecier pomidorowy

Możesz dodać również szklankę dobrego czerwonego wina. Wlej je do bigosu zaraz po dodaniu ostatnich składników lub też na dwie godziny przed wyłączeniem go w dniu w którym chcesz go podać. 

* Jeśli wolisz kwaśniejszy bigos – nie odciskaj kapusty ze słono kwaśnej wody. Natomiast gdy preferujesz łagodniejszy smak możesz przepłukać ją dodatkowo pod zimną wodą i jeszcze raz odcisnąć.

Aromatyczny bigos z kiszonej kapusty to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Potrawa jest idealna na świąteczny stół, ale także świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Przepis wygląda na skomplikowany, ale w gruncie rzeczy wcale taki nie jest. Dużą wygodą jest to, że składniki możemy dowolnie modyfikować. Bigos jest idealny jako dodatek do potraw z ziemniaków, mięsa lub jako osobna porcja do pieczywa. Spróbuj naszego sprawdzonego przepisu na bigos, a na pewno nie pożałujesz!