Zioła na odchudzanie – fakt czy mit?

Od setek lat zioła ofiarują człowiekowi swoją leczniczą moc. Pomimo, że coraz częściej sięgamy po farmaceutyki to pamiętajmy, że zdecydowana część z nich opiera się na bazie substancji naturalnie występujących w przyrodzie. W tym artykule sprawdzimy jak zioła wpływają na zdrowie człowieka!

Złote zasady bezpiecznego  stosowania ziół na odchudzanie

Zanim przejdziemy do analizy poszczególnych ziół warto zacząć od zapoznania się z zasadami prawidłowego korzystania z ich dobrodziejstw. Wybierają odpowiednią kombinację ziół na odchudzanie powinniśmy uwzględnić następujące czynniki:

  • Wpływ zioła na zahamowanie apetytu
  • Regulacja procesów trawiennych
  • Działanie moczopędne

Przeczytaj również: Zakwaszenie żołądka – poradnik

Ziołowe napary czy herbaty to najlepsza forma przygotowania ziół. Wspomniane napoje należy pić regularnie, aby odczuć poprawę – optymalnie będzie pić napar z ziół dwa razy dziennie. Zalecamy, by każdą długotrwałą kurację z użyciem ziół konsultować z lekarzem.

Jakie są najlepsze zioła na odchudzanie – top 3 polskich ziół!

Mniszek lekarski – to zioło to skarb polskiego ziołolecznictwa

To zioło znamy chyba wszyscy – zwykle pod nazwą pospolitą tj. mlecz czy dmuchawiec. Częściej jednak nazywamy go dmuchawcem bądź mleczem. Kojarzony jest z wiankami zaplatanymi w dzieciństwie lub zmorą ogrodników, dla których jest zwykłym chwastem. Jest to jednak roślina, która ma bardzo szerokie zastosowanie w wymiarze prozdrowotnym.

Mniszek lekarski gromadzi substancje zdrowotne w korzeniu, liściach i kwiatach.  Zawarte w korzeniu substancje sprawiają, że jest on świetny w walce ze stanami zapalnymi i infekcjami. Ma także właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. W liściach obserwujemy spore nagromadzenia minerałów i witamin. Oprócz tego zawarte w nich trójterpeny pomagają uporać się z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną zachorowań na raka.

Jak przygotować napar z mniszka lekarskiego?

Korzeń mniszka lekarskiego zbieramy na jesień. Po umyciu, korzeń należy wysuszyć. Można z niego zrobić nalewkę bądź wykorzystać do przyrządzenia naparów. Napar taki może poprawa wydolność pracy wątroby.

 

Mięta – ulga dla naszego układu trawienia

 

 

 

Melisa – zioło, które ma dodatkowo zbawienny wpływ na nasze nerwy

Niedobór magnezu

Dieta kopenhaska

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *