Kapuśniak – Ile kalorii jest w 100 gramach?
- Kcal
- 39 kcal
- Waga
- 100 g
- Białka
- 1,6 g
- Węglowodany
- 4,5 g
- Tłuszcze
- 1,4 g
Dietetyczny przepis na kapuśniak
- Umyte i pokrojone żeberka zalewamy 1,2 l. wody w dość dużym garczku
- Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego
- Gotujemy całość około 1 godziny
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 20 min
- W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem.
- Cebule obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy kapustę oraz 1/2 łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut.
- Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.
- Mięso oddzielamy od kostek.
- W wersji mniej kalorycznej rezygnujemy z mięsa.
Opis: Kapuśniak to potrawa z kiszonej kapusty na żeberkach. Jest to typowo polska potrawa spożywana głównie w chłodniejsze miesiace. W wersji bez dodatku mieśnego to zupa bardzo zdrowa i bogata w witaminy i minerały. W wersji z mięsem może się pełnym posiłkiem – zwyczajowo takim dodatkiem może być cienko pokrojona kiełbasa swojska lub żeberko na którym zupa powstawała.
Ile kalorii ma porcja kapuśniaku?
Porcja zupy kapuścianej waży 220 g i ma 81 kcal.
- Barszcz biały – Ile kalorii jest w 100 g
- Rosół z kury – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa gulaszowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa botwiny – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa brokułowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa cebulowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa dyniowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa fasolowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa grochowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa grzybowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa jarzynowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kalafiorowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kapuściana – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kapuśniak – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kurkowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa marchewkowa- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa miso- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa ogórkowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa pieczarkowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa pomidorowa – Ile kalorii jest w 100 gramach?
- Zupa szczawiowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa szpinakowa- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa tajska – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa warzywna – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa z soczewicy– Ile kalorii jest w 100 g
- Krupnik – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa meksykańska – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa mleczna – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa rybna – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa serowa- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa szparagowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa z czerwonej soczewicy – ile kalorii jest w 100 g
SKŁADNIKI KAPUŚNIAKU
-
- 0,5 kg kiszonej kapusty.
-
- 0,5 kg ziemniaków.
-
- natkę pietruszki.
-
- 0,5 kg kości z karkówki.
-
- 100 g selera ( korzeń )
-
- 200 g wędzonego boczku.
- 1 cebulę
- 1 marchewka.
Mirek
Wspaniały przepis! Na pewno niedługo go zrobię sobie porcję takiego tradycyjnego kapuśniaku! Przy okazji – może to mało dietetyczne pytanie ale z czym podawać kapuśniak? Mam na myśli dodatki
Redakcja Ezdrowo.pl
Najczęstszym dodatkiem do kapusniaku są gotowane ziemniaki – przygotowujesz je osobno dodajesz dopiero w momencie podawania zupy. Proponujemy zrezygnować z okrasy do ziemniaków i podawać je same – tak będzie zdrowiej i mniej kalorycznie.