Zupa tajska – Ile kalorii jest w 100 gramach?
- Kcal
- 53 kcal
- Waga
- 100 g
- Białka
- 5 g
- Węglowodany
- 2 g
- Tłuszcze
- 3 g
Uwielbiasz azjatycką kuchnię i chcesz spróbować swoich umiejętności kulinarnych w swojej kuchni? Przeczytaj przepis na rozgrzewającą zupę tajską w dwóch wariantach i sprawdź ile kalorii posiadają!
Zupa tajska, czyli tom kha gai
Zupa tajska może być przyrządzana na wiele różnych sposobów – na słodko, kwaśno czy pikantnie. Jednak wspólną cechą wszystkich wariantów jest dodanie mleczka kokosowego. Często zawiera ona również pastę curry i wiele przypraw jak czosnek czy imbir. Składa się z wielu warzyw, a dodać można mięso czy owoce morza. Najważniejszą cechą jest jej aromatyczność, intensywność w smaku, bogactwo dodatków oraz przyjemne rozgrzanie organizmu. Ta pyszna zupa jest doskonałą okazją na poznanie nowych, orientalnych smaków. Jak więc przyrządzić zupę tajską, aby smakowała prawie tak dobrze jak w azjatyckich restauracjach? Sprawdź nasze przepisy!
Składniki:
- 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 2 łyżeczki tajskiej pasty curry
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 150 g pieczarek
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Włożyć makaron do garnka, Zalać go zimną wodą i odstawić do namoczenia na 10-15 minut.
- W drugim garnku, na oleju podsmażyć pastę curry. Dodać pokrojoną w małe kawałki pierś z kurczaka. Podsmażać mieszając przez ok. 3 minuty.
- Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę. Podsmażać wszystko przez 2 minuty.
- Dodać cienko pokrojoną paprykę i smażyć wszystko przez kolejne 2 minuty,
- Wlać gotowy bulion i poczekać aż wszystko się zagotuje.
- Pieczarki pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do zupy.
- Odcedzić makaron, pokroić go na mniejsze części i dodać do zupy razem z kukurydzą. Całość gotować przez ok. 5 minut.
- Dodać mleko, sos rybny i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu odstawić zupę z ognia.
- Dosypać posiekany szczypiorek i dodać kilka kropel limonki.
- Przed podaniem należy podgrzać. Na koniec można posypać listkami kolendry.
Przepis na zupę tajską z krewetkami i mlekiem kokosowym
- Kcal
- 121 kcal
- Waga
- 100 g
- Białka
- 15 g
- Węglowodany
- 3 g
- Tłuszcze
- 5 g
Składniki:
- 1 litr wody lub bulionu
- 30 g pasty tom yum
- 100 ml mleczka kokosowego (opcjonalnie)
- 1/3 puszki krojonych pomidorów
- 100 g grzybów chińskich (pochwiaków) z puszki
- 200 g oczyszczonych krewetek
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypiorek, kolendra, papryczka chili
Przygotowanie:
- Do garnka wlać wodę lub bulion. Dodać pastę tom yum i zagotować.
- Dodać mleczko, pomidory, odcedzone i pokrojone na pół grzyby. Wszystko zagotować przez ok. 5 minut.
- Dodać oczyszczone krewetki gotując przez ok. 1 minutę na bardzo małym ogniu.
- Doprawić wszystko sokiem z cytryny i sosem rybnym.
- Na koniec dodać posiekany szczypiorek, kolendrę i wcześniej pokrojoną papryczkę chili.
- Barszcz biały – Ile kalorii jest w 100 g
- Rosół z kury – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa gulaszowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa botwiny – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa brokułowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa cebulowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa dyniowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa fasolowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa grochowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa grzybowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa jarzynowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kalafiorowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kapuściana – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kapuśniak – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kurkowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa marchewkowa- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa miso- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa ogórkowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa pieczarkowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa pomidorowa – Ile kalorii jest w 100 gramach?
- Zupa szczawiowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa szpinakowa- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa tajska – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa warzywna – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa z soczewicy– Ile kalorii jest w 100 g
- Krupnik – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa meksykańska – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa mleczna – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa rybna – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa serowa- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa szparagowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa z czerwonej soczewicy – ile kalorii jest w 100 g
SKŁADNIKI ZUPY TAJSKIEJ
- 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 2 łyżeczki tajskiej pasty curry
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 150 g pieczarek
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- szczypiorek
Dodaj komentarz