Zupa tajska – sprawdź Ile kalorii w 100 gr + dietetyczny przepis

Zupa tajska – Ile kalorii jest w 100 gramach?

  • Kcal
    • 53 kcal
  • Waga
    • 100 g
  • Białka
    • 5 g
  • Węglowodany
    • 2  g
  • Tłuszcze
    • 3 g
Uwielbiasz azjatycką kuchnię i chcesz spróbować swoich umiejętności kulinarnych w swojej kuchni? Przeczytaj przepis na rozgrzewającą zupę tajską w dwóch wariantach i sprawdź ile kalorii posiadają!
 
Zupa tajska, czyli tom kha gai
 
Zupa tajska może być przyrządzana na wiele różnych sposobów – na słodko, kwaśno czy pikantnie. Jednak wspólną cechą wszystkich wariantów jest dodanie mleczka kokosowego. Często zawiera ona również pastę curry i wiele przypraw jak czosnek czy imbir. Składa się z wielu warzyw, a dodać można mięso czy owoce morza. Najważniejszą cechą jest jej aromatyczność, intensywność w smaku, bogactwo dodatków oraz przyjemne rozgrzanie organizmu. Ta pyszna zupa jest doskonałą okazją na poznanie nowych, orientalnych smaków. Jak więc przyrządzić zupę tajską, aby smakowała prawie tak dobrze jak w azjatyckich restauracjach? Sprawdź nasze przepisy!
 

Składniki:

  • 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżeczki tajskiej pasty curry
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 150 g pieczarek
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • szczypiorek
 
Przygotowanie:
  1. Włożyć makaron do garnka, Zalać go zimną wodą i odstawić do namoczenia na 10-15 minut.
  2. W drugim garnku, na oleju podsmażyć pastę curry. Dodać pokrojoną w małe kawałki pierś z kurczaka. Podsmażać mieszając przez ok. 3 minuty.
  3. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę. Podsmażać wszystko przez 2 minuty.
  4. Dodać cienko pokrojoną paprykę i smażyć wszystko przez kolejne 2 minuty,
  5. Wlać gotowy bulion i poczekać aż wszystko się zagotuje.
  6. Pieczarki pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do zupy.
  7. Odcedzić makaron, pokroić go na mniejsze części i dodać do zupy razem z kukurydzą. Całość gotować przez ok. 5 minut.
  8. Dodać mleko, sos rybny i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu odstawić zupę z ognia.
  9. Dosypać posiekany szczypiorek i dodać kilka kropel limonki.
  10. Przed podaniem należy podgrzać. Na koniec można posypać listkami kolendry.
 
Przepis na zupę tajską z krewetkami i mlekiem kokosowym
 
  • Kcal
  • 121 kcal
  • Waga
  • 100 g
  • Białka
  • 15 g
  • Węglowodany
  • 3 g
  • Tłuszcze
  • 5 g

Składniki:

  • 1 litr wody lub bulionu
  • 30 g pasty tom yum
  • 100 ml mleczka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1/3 puszki krojonych pomidorów
  • 100 g grzybów chińskich (pochwiaków) z puszki
  • 200 g oczyszczonych krewetek
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypiorek, kolendra, papryczka chili
 
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać wodę lub bulion. Dodać pastę tom yum i zagotować.
  2. Dodać mleczko, pomidory, odcedzone i pokrojone na pół grzyby. Wszystko zagotować przez ok. 5 minut.
  3. Dodać oczyszczone krewetki gotując przez ok. 1 minutę na bardzo małym ogniu.
  4. Doprawić wszystko sokiem z cytryny i sosem rybnym.
  5. Na koniec dodać posiekany szczypiorek, kolendrę i wcześniej pokrojoną papryczkę chili.
  1. Barszcz biały – Ile kalorii jest w 100 g
  2. Rosół z kury – Ile kalorii jest w 100 g
  3. Zupa gulaszowa – Ile kalorii jest w 100 g
  4. Zupa botwiny – Ile kalorii jest w 100 g
  5. Zupa brokułowa – Ile kalorii jest w 100 g
  6. Zupa cebulowa – Ile kalorii jest w 100 g
  7. Zupa dyniowa – Ile kalorii jest w 100 g
  8. Zupa fasolowa – Ile kalorii jest w 100 g
  9. Zupa grochowa – Ile kalorii jest w 100 g
  10. Zupa grzybowa – Ile kalorii jest w 100 g
  11. Zupa jarzynowa – Ile kalorii jest w 100 g
  12. Zupa kalafiorowa – Ile kalorii jest w 100 g
  13. Zupa kapuściana – Ile kalorii jest w 100 g
  14. Zupa kapuśniak – Ile kalorii jest w 100 g
  15. Zupa kurkowa – Ile kalorii jest w 100 g
  16. Zupa marchewkowa- Ile kalorii jest w 100 g
  17. Zupa miso- Ile kalorii jest w 100 g
  18. Zupa ogórkowa – Ile kalorii jest w 100 g
  19. Zupa pieczarkowa – Ile kalorii jest w 100 g
  20. Zupa pomidorowa – Ile kalorii jest w 100 gramach?
  21. Zupa szczawiowa – Ile kalorii jest w 100 g
  22. Zupa szpinakowa- Ile kalorii jest w 100 g
  23. Zupa tajska – Ile kalorii jest w 100 g
  24. Zupa warzywna – Ile kalorii jest w 100 g
  25. Zupa z soczewicy– Ile kalorii jest w 100 g
  26. Krupnik – Ile kalorii jest w 100 g
  27. Zupa meksykańska – Ile kalorii jest w 100 g
  28. Zupa mleczna – Ile kalorii jest w 100 g
  29. Zupa rybna – Ile kalorii jest w 100 g
  30. Zupa serowa- Ile kalorii jest w 100 g
  31. Zupa szparagowa – Ile kalorii jest w 100 g
  32. Zupa z czerwonej soczewicy – ile kalorii jest w 100 g

SKŁADNIKI ZUPY TAJSKIEJ

  • 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżeczki tajskiej pasty curry
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 150 g pieczarek
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • szczypiorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.