Zupa warzywna – Ile kalorii jest w 100 gramach?
- Kcal
- 63 kcal
- Waga
- 100 g
- Białka
- 0 g
- Węglowodany
- 11 g
- Tłuszcze
- 3 g
Opis: Zupa warzywna (znana także jako zupa jarzynowa) to klasyk wśród zup polskiej kuchni. Istnieją różne wersje kombinacji warzyw, które można zastosować do przygotowania zupy warzywnej. Tradycyjne przepisy i sposób przygotwania tej zupy sprawia, że jest to dobra propozycja dla osób mających problemy żołądkowe lub przebywające na dość restrykcyjnej diecie.
Polecamy https://ezdrowo.pl/sport-na-ursynowie-porady/
Sprawdź także: Dieta bogata w witaminy i minerały
Ile kalorii ma porcja zupy warzywnej?
Porcja zupy warzywnej waży 220 g i ma 95 kcal. Najbardziej kalorycznym dodatkiem do zupy warzywnej jest mąka lub śmietana. Alternatywną wersją tej wegetariańskiej zupy jest zupa warzywna z kurczakiem.
Zupa warzywna – składniki
- 2 marchewki
- 500 g ziemniaków
- 150 g fasolki szparagowej
- 250 g kalafiora
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 i 1/2 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 1/3 szklanki śmietany 18% lub 30%
- koperek lub natka pietruszki lub bazylia
W jaki sposób przygotować zupę warzywną? Krok po kroku
- Na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodać marchewkę i mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów podsmażać przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
- Bulion dodać i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- Dodać fasolkę oraz różyczki kalafiora. Na tym etapie możemy doprawić pieprzem i solą.
- Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie, a następnie wrzucić koper.
- Zupę odstawić, a przed podaniem doprawić śmietaną
Zupa warzywna kalorie – porównaj z innymi zupami i wybierz zdrową opcję na obiad :
- Barszcz biały – Ile kalorii jest w 100 g
- Rosół z kury – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa gulaszowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa botwiny – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa brokułowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa cebulowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa dyniowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa fasolowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa grochowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa grzybowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa jarzynowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kalafiorowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kapuściana – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kapuśniak – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa kurkowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa marchewkowa- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa miso- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa ogórkowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa pieczarkowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa pomidorowa – Ile kalorii jest w 100 gramach?
- Zupa szczawiowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa szpinakowa- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa tajska – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa warzywna – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa z soczewicy– Ile kalorii jest w 100 g
- Krupnik – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa meksykańska – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa mleczna – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa rybna – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa serowa- Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa szparagowa – Ile kalorii jest w 100 g
- Zupa z czerwonej soczewicy – ile kalorii jest w 100 g
Składniki zupy warzywnej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler naciowy
- 1 mały kalafior lub pół dużego
- 3-4 ziemniaki
- garść fasolki lub groszku
- koperek lub natka pietruszki do podania
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 2-3 kulki pieprzu
- sól wedle uznania
Inne pomysły na zdrowe i pożywne śniadanie:
Dodaj komentarz