Wzrost wagi w ciąży – ile powinnaś przybrać na wadze?

wpis w: Odżywianie i diety | 0

Zobaczyłaś pozytywny wynik testu ciążowego i z dnia na dzień Twój brzuszek zaokrągla się coraz bardziej? Przeglądając media społecznościowe obserwujesz zdjęcia przyszłych mam i porównujesz czy rośnie on w podobnym tempie? Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje na temat prawidłowego przyrostu masy ciała w tym wyjątkowym czasie i ile nadprogramowych kilogramów mieści się w normie. Dowiesz się również jaka waga sugeruje nadwagę i co warto jeść by Twój organizm czuł się dobrze.

Co składa się na przyrost masy w okresie ciąży?

Waga przyszłej mamy rośnie wraz z rozwojem dziecka i jest to naturalny, zdrowy proces. Wpływają na nią zmiany metaboliczne i fizjologicznie w organizmie matki. Na przyrost masy docelowo składa się:

  • masa ciała dziecka (ok. 3,5kg)
  • macica (ok. 1-1,5kg)
  • piersi (ok. 1-2kg)
  • płyn owodniowy (ok. 1-1,5kg)
  • łożysko (ok. 0,5-1kg)
  • krew i inne płyny ustrojowe (ok. 1,5-2kg)
  • dodatkowa tkanka tłuszczowa (ok. 2-4kg)

Masa ciała w poszczególnych trymestrach

W okresie I trymestru przyszła mama powinna zdrowo przytyć od 0,5 do 2 kg. Co ciekawe zdarza się niekiedy, że niektóre kobiety zamiast wtedy przytyć, chudną. Jest to spowodowane tworzącymi się w tym okresie mdłościami i wymiotami. Spadek wagi nie powinien jednak przekraczać 2 kg. Zarówno w II jak i w III trymestrze masa ciała powinna przyrastać znacznie szybciej. Szacuje się, że powinno to być ok. 0,5 kg tygodniowo. Warto jednak pamiętać, że organizm każdej kobiety jest inny, a powyższe wytyczne są umowne. Jeśli Twój brzuszek zaokrągla się nieco szybciej lub wolniej, a nie wpływa to w negatywny sposób na rozwój dziecka nie musisz się zamartwiać. 

Czym grozi niedowaga i nadwaga w ciąży?

Zarówno nadmierny, jak i niewystarczający przyrost masy ciała u przyszłej mamy powinien być alarmujący. Niesie to bowiem za sobą szereg konsekwencji zarówno dla niej jak i dziecka.

Nadwaga ciężarnej może powodować przykładowo takie dolegliwości jak: bóle kręgosłupa, obrzęki nóg, żylaki, hemoroidy. Często zdarza się też, że sprzyja ona niższej masie urodzeniowej dziecka. Dzieje się tak poprzez towarzyszące matce nadciśnienie. Utrudnia ono dopływ składników odżywczych i krwi do organizmu dziecka, co może spowodować jego zaburzony rozwój. Oprócz tego, notuje się również powikłania takie jak:

  • prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy ciążowej,
  • przedwczesny poród,
  • makrosomia dziecka (masa urodzeniowa powyżej 4kg),
  • powikłania podczas porodu,
  • trudności w oddychaniu.

Niedowaga bywa równie groźna jak nadwaga. Wypłynąć może ona bezpośrednio na ryzyko wcześniejszego porodu i niską masę urodzeniową dziecka. Niesie to za sobą wzrost zachorowalności i umieralności okołoporodowej. U dzieci mam z niedowagą częściej występują też zaburzenia oddychania, niedokrwistość, a w późniejszym wieku cukrzyca, nadciśnienie i choroby układu krążenia. Ciężarne powinny też pamiętać, że nie wskazane jest im odchudzanie. Obniżona kaloryka zwiększa ryzyko niedożywienia płodu i powstawania wad rozwojowych.

Jak pilnować wagi w okresie ciąży?

Aby utrzymać prawidłową masę ciała w tym czasie, wystarczą niewielkie zmiany. Jako przyszła mama powinnaś zwrócić uwagę na:

  • ograniczenie tłustych i słodkich przekąsek,
  • jedzenie mniejszych, ale częstszych posiłków,
  • większą ilość owoców i warzyw w diecie,
  • zamianę białego pieczywa na pełnoziarniste,
  • większą ilość spożywanej wody,
  • jakość, a nie ilość jedzenia,
  • odpowiednią ilość snu i odpoczynku.

Nawyki żywieniowe ciężarnej

Ciąża rządzi się swoimi prawami. Jednak zdrowe odżywianie w tym okresie jest szczególnie ważne i wpływa na przebieg porodu. Twój jadłospis na ten czas, powinien być zróżnicowany i unormowany. W I trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne zwiększa się zaledwie o 85 kcal na dzień, w II o 286 kcal, a III – 465 kcal. Warto też pamiętać o odstępstwach od reguły, takich jak ciąża bliźniacza, kiedy to zapotrzebowanie wzrasta do 700 kcal na dzień czy u kobiet z otyłością, gdzie mówi się, aby wartość energetyczna nie przekraczała wydatku energetycznego.

W tym wyjątkowym czasie powinnaś w szczególności zadbać o siebie i o malca w Twoim brzuchu. Odpoczynek i regeneracja to wówczas kluczowe sprawy, więc nie powinnaś zawracać sobie głowy takimi sprawami jak codzienne przygotowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków. Zamiast tego warto zastanowić się nad cateringiem dietetycznym. Jedną z firm, która przygotowała w swojej ofercie co nieco dla przyszłych mam jest Goodie Foodie. Na ich stronie znajdziesz dwie propozycje jadłospisów – dieta “Mama” praz “Mama bez nabiału”. Oba warianty mają kilka dostępnych kaloryczności, więc z pewnością znajdziesz coś dla siebie!