Ile kalorii ma ciasto karpatka? Szczegółowe dane
- Waga – 100 gramów
- Kalorie – 572 kcal
- Białko – 9 gramów
- Węglowodany – 50 gramów
- Tłuszcze – 77 gramów
PRZYKŁADOWY PRZEPIS
Składniki karpatki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju (zapobiega przywieraniu ciasta do blachy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto karpatka – w jaki sposób je przygotować?
- Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia.
- Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka.
- Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.
- Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (można też klasycznie wyłożyć papierem do pieczenia). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być).
- Piec w temperaturze 200oC przez około 25 – 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).
- W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
- Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
- Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
- Wyłóż na jeden upieczony wcześniej płat ciasta i przykryj drugim. Schłodź w lodówce przez kilka godzin lub zostaw na noc. Przed podaniem posyp, używając sitka, cukrem pudrem.
Porównaj zawartość kaloryczną karpatki z :
Dodaj komentarz