Szakszuka to idealna propozycja na zdrowe i odżywcze śniadania. Wiele osób zastanawia się jak ją prawidło przygotować. W dzisiejszym artykule dowiecie się o rodzajach i przepisach na przygotowanie tego egzotycznego dnia.
Szakszuka – zdrowe śniadanie na każdą kieszeń
Polecamy https://ezdrowo.pl/sport-na-ursynowie-porady/
Zdrowa dieta to taka, która zakłada regularne prawidłowo skomponowane posiłki. Pierwszym posiłkiem dnia jest śniadanie, które powinniśmy spożywać najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Nasz organizm po wielogodzinnej przerwie potrzebuje pełnowartościowego paliwa z którym łatwiej będzie rozpocząć aktywny dzień.
Typuj jak zawodowy bukmacher – szukaj porad w temacie https://forum.bukmacherskie.com/dzial/43-typy-dnia/
Śniadanie – dlaczego jest aż tak istotne?
Śniadanie pobudza metabolizm w naszym organizmie i daje energię po przymusowej, nocnej głodówce. Niestety, wielu z nas nie ma czasu na przygotowanie wartościowego posiłku rano. Z pomocą przychodzą wtedy przepisy na śniadanie w 15 minut.
Bardzo popularnym śniadaniem białkowo-tłuszczowym jest jajecznica lub omlety (jeżeli chcesz wiedzieć więcej czytaj Dieta kopenhaska). Szybko jednak mogą się one znudzić, a to często nakłania nas do podjadania. Na ratunek w takiej sytuacji może przyjść szakszuka – zdrowa alternatywa.
Wybrane dla ciebie: Dieta bogata w witaminy i minerały
Szakszuka (shakshouka) – opis potrawy
Szakszuka to danie pochodzenia tunezyjskiego, a jego główne składniki to jajka, pomidory, cebula i papryka. Łatwa do przyrządzenia i pyszna, stanowi świetną alternatywę dla popularnych śniadań białkowo-tłuszczowych.
Szakszuka fit powinna być przyrządzona tak, aby uniknąć smażenia na tłuszczu lub dodawaniu zbyt dużej ilości kalorycznych i tłustych dodatków. Te danie przypadnie do gustu osobom kreatywnym w kuchni ponieważ można z nim eksperymentować i szukać nowych smaków. Ciekawą propozycją może być szakszuka ze szpinakiem, a jak już poznany jej podstawową wersję i ponownie zapragniemy czegoś innego, możemy dodawać najróżniejsze składniki i odkrywać ją na nowo.
Warto przeczytać: Co jeść przed siłownią?
Rodzaje szakszuki, które coraz częściej pojawiają się w naszej diecie to:
- szakszuka klasyczna
- szakszuka ze szpinakiem
- szakszuka z tofu
- szakszuka z awokado
- szakszuka z bakłażanem
- szakszuka z kurczakiem
Przeczytaj także: Dieta kopenhaska
Wersji jest naprawdę dużo, a jedynym ograniczeniem będzie nasza kulinarna wyobraźnia.
Szakszuka to zdecydowanie pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie podczas diety.
Przepis oraz lista zakupów
Przepis na szakszukę należy do tych, które nie powinny sprawiać problemu osobom, które nie są za pan brat z kuchnią.
Szakszuka składniki potrawy
- 2 pomidory
- ½ łyżki oleju rzepakowego
- ½ ząbka czosnku
- 2 jajka
Przygotowanie
Pierwszym krokiem jest przygotowanie pomidorów. Należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidory krojone w puszce również sprawdzą się w tym przypadku, a oszczędzą nam dodatkowo wiele czasu.
Na oleju podsmażamy czosnek, nie dopuszczając do jego spalenia. Przesmażony czosnek jest gorzki i potrafi zepsuć całą potrawę.
Następnie dodajemy pomidory i doprawiamy (sól, pieprz, oregano) i dusimy przez ok 4-5 minut. Gdy pomidory odparują i staną się jedną masą wbijamy jajka, przykrywamy i gotujemy przez ok. 3 minuty do momentu ścięcia białka jajka. Gotowe śniadanie najczęściej podaje się z bazylią. Jeżeli szukamy czegoś na lunch to fajnie sprawdzi się szakszuka z kurczakiem. Połączenie białka z jaj i z mięsa kurczaka to dobra propozycja dla osób aktywnie uprawiających sport.
Dodaj komentarz