Sposób przygotowania szakszuki - poradnik

Szakszuka – tunezyjski przepis na zdrowe śniadanie

Szakszuka to idealna propozycja na zdrowe i odżywcze śniadania. Wiele osób zastanawia się jak ją prawidło przygotować. W dzisiejszym artykule dowiecie się o rodzajach i przepisach na przygotowanie tego egzotycznego dnia.

Szakszuka – zdrowe śniadanie na każdą kieszeń

Polecamy https://ezdrowo.pl/sport-na-ursynowie-porady/

Zdrowa dieta to taka, która zakłada regularne prawidłowo skomponowane posiłki. Pierwszym posiłkiem dnia jest śniadanie, które powinniśmy spożywać najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Nasz organizm po wielogodzinnej przerwie potrzebuje pełnowartościowego paliwa z którym łatwiej będzie rozpocząć aktywny dzień.

Typuj jak zawodowy bukmacher – szukaj porad w temacie https://forum.bukmacherskie.com/dzial/43-typy-dnia/

Śniadanie – dlaczego jest aż tak istotne? 

Śniadanie pobudza metabolizm w naszym organizmie  i daje energię po przymusowej, nocnej głodówce. Niestety, wielu z nas nie ma czasu na przygotowanie wartościowego posiłku rano. Z pomocą przychodzą wtedy przepisy na śniadanie w 15 minut.

Bardzo popularnym śniadaniem białkowo-tłuszczowym jest jajecznica lub omlety (jeżeli chcesz wiedzieć więcej czytaj Dieta kopenhaska). Szybko jednak mogą się one znudzić, a to często nakłania nas do podjadania. Na ratunek w takiej sytuacji może przyjść szakszuka – zdrowa alternatywa.

Wybrane dla ciebie: Dieta bogata w witaminy i minerały

Szakszuka (shakshouka) – opis potrawy

Szakszuka to danie pochodzenia tunezyjskiego, a jego główne składniki to jajka, pomidory, cebula i papryka. Łatwa do przyrządzenia i pyszna, stanowi świetną alternatywę dla popularnych śniadań białkowo-tłuszczowych.

Szakszuka fit powinna być przyrządzona tak, aby uniknąć smażenia na tłuszczu lub dodawaniu zbyt dużej ilości kalorycznych i tłustych dodatków. Te danie przypadnie do gustu osobom kreatywnym w kuchni ponieważ można z nim eksperymentować i szukać nowych smaków. Ciekawą propozycją może być szakszuka ze szpinakiem, a jak już poznany jej podstawową wersję i ponownie zapragniemy czegoś innego, możemy dodawać najróżniejsze składniki i odkrywać ją na nowo.

Warto przeczytać: Co jeść przed siłownią?

Inny sposób przygotowania SHAKSHOUKA

Rodzaje szakszuki, które coraz częściej pojawiają się w naszej diecie to:

  • szakszuka klasyczna
  • szakszuka ze szpinakiem
  • szakszuka z tofu
  • szakszuka z awokado
  • szakszuka z bakłażanem
  • szakszuka z kurczakiem

Przeczytaj także: Dieta kopenhaska

Wersji jest naprawdę dużo, a jedynym ograniczeniem będzie nasza kulinarna wyobraźnia.

Szakszuka to zdecydowanie pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie podczas diety.

Przepis oraz lista zakupów

Przepis na szakszukę należy do tych, które nie powinny sprawiać problemu osobom, które nie są za pan brat z kuchnią.

Szakszuka składniki potrawy

  • 2 pomidory
  • ½ łyżki oleju rzepakowego
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 jajka

Przygotowanie

Pierwszym krokiem jest przygotowanie pomidorów. Należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidory krojone w puszce również sprawdzą się w tym przypadku, a oszczędzą nam dodatkowo wiele czasu.

Na oleju podsmażamy czosnek, nie dopuszczając do jego spalenia. Przesmażony czosnek jest gorzki i potrafi zepsuć całą potrawę.

Następnie dodajemy pomidory i doprawiamy (sól, pieprz, oregano) i dusimy przez ok 4-5 minut. Gdy pomidory odparują i staną się jedną masą wbijamy jajka, przykrywamy i gotujemy przez ok. 3 minuty do momentu ścięcia białka jajka. Gotowe śniadanie najczęściej podaje się z bazylią. Jeżeli szukamy czegoś na lunch to fajnie sprawdzi się szakszuka z kurczakiem. Połączenie  białka z jaj i z mięsa kurczaka to dobra propozycja dla osób aktywnie uprawiających sport.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *